De uitgangspunten voor het ontwerp van de plattegrond zijn:

Biomimicry

Biomimicry observeert de natuur en gebruikt de technieken die in de natuur voorkomen als voorbeelden voor architectuur en design. Bekijk hier het interview met één van de initiatiefnemers van BiomimicryNL, Saskia van der Muijsenberg.

Permacultuur

Bij het ontwerpen volgens Permacultuur gaat het om twee dingen die allebei even belangrijk zijn. Het land en de mensen…
Het is een samenspel van kringlopen en ontworpen ecosystemen waarin mensen wel centraal staan, maar tegelijkertijd ook in de behoeften van alle planten en dieren op de locatie voorzien wordt. Dat resulteert in een situatie van overvloed; een overvloed van gevarieerd voedsel. Wij hoeven niks meer toe te voegen aan bemesting, water en andere randvoorwaarden, omdat we daarmee in het ontwerp al rekening gehouden hebben.
Er zijn tien Permacultuurprincipes die samen het ontwerp bepalen en voeden, zoals:
– maak nuttige relaties door de juiste plaatsing (zoals kippen in een boomgaard die het fruit oppikken voordat de wespen komen)
– gebruik elementen met meerdere functies (zoals een vijver die zorgt voor: habitat, zwemvoorziening, afvalwaterfiltering, verkoeling, reflectie voor zonne-energie, voedselbron en meer biodiversiteit)
– werk met natuurlijke successie (zonder ingrijpen worden de meeste gebieden in Nederland na verloop van tijd een bos, een voedselbos is dus de productiemethode die uiteindelijk het minst werk kost).

Helende architectuur

Een huis is meer dan een dak boven je hoofd; het is een ruimte om in te leven. Het huis verbindt ons met de natuur en zorgt dat wij in harmonie leven met haar krachten. Alle grote antieke culturen hadden de kennis dit vorm te geven en dit tot uitdrukking te brengen in de manier van leven en wonen.

Ook in onze cultuur werd honderden jaren geleden gebouwd volgens deze principes, denk aan leylijnen, geomantiek en intuïtie. Deze kennis is voor een groot deel verloren gegaan. De architect moet zich deze kennis weer meester maken door zich te verdiepen in de subtielere dimensies van het wonen (de kunst vanuit energiewetten te bouwen en wonen).

De principes van Helende Architectuur zijn eeuwenlang gebruikt bij de bouw en locatiebepaling van kerken, kathedralen, moskees, tempels en de pyramiden. Ze zijn ook terug te vinden in een zonnebloem, een slakkenhuis, de structuur van een melkwegstelsel en graancirkels. En ze zijn ook terug te vinden in het gebouw dat we gebouwd hebben op De Kleine Aarde. Mensen die gevoelig zijn voor energieën, voelen een positieve energie in het gebouw. En straks hopelijk ook in ons ecodorp.

Lees meer over Helende architectuur op de website van onze architect, Huub van Laarhoven.

Patroontaal

Christopher Alexander heeft een boek uitgebracht ‘A language of patterns’, in het Nederlands uitgebracht als ‘Een patroontaal’. Het is een ontwerpmethode voor planologen en architecten, om een levende omgeving te creëren, een omgeving waar je graag woont, graag bent en graag naartoe wil.

We gaan onze eigen patroontaal ontwikkelen waarmee we ons eigen dorp kunnen vormgeven, van de hele dorpsplattegrond tot de kleuren van de binnenmuren (op eigen woning niveau bepaal je natuurlijk je eigen patroontaal).

De patronen versterken elkaar als in een goed gedicht gebeurt; elk woord is zo gekozen dat het de zin versterkt en elke zin is zo opgesteld dat het de kern van het gedicht versterkt.
Zo versterkt elk patroon het patroon dat erboven ligt. De hoogste patronen worden bepaald door onze visie, missie en doelstellingen. Alles wat daaronder gemaakt wordt met patroontaal, helpt om de visie te versterken en realiseren.

En zie hier dan de plattegrond van Ecodorp Boekel: